Správce hesel na počítači a počítačová gramotnost

Dnes lze říci, že většina lidí s počítačem umí pracovat. Jenže otázka je jak dobře umí s počítačem pracovat, respektive jak do hloubky je s ním obeznámena. Existuje jistá iniciativa “řidičáku” na počítač, ale říkám si, že u počítače je mnohem větší rozdíl mezi tím jestli “jen” umíte “řídit” a nebo umíte řídit dobře. Samozřejmě řidičů je mnoho a mnoho z nich je špatných. Stejně tak musím konstatovat, že s počítačem pracuje mnoho lidí a mnoho s ním pracuje “jak se dá”, neboli s těžkostmi a jsou rádi, že obhospodaří svých pár základních činností.

Zde jsou poté pojmy jako informační gramotnost a nebo počítačová gramotnost. Informační gramotnost je spojena spíše se schopností nakládat s informacemi, s tím, jak je naše společnost nazývána, či pojímána jako společnost informační – informace a vědění mají svou váhu. Kdežto počítačová gramostnost se váže již blíže na samotnou práci s počítačem, s tím jak s ním daný uživatel umí nakládat, jaké má o něm znalosti a jak rozumí této problematice.

Možná si říkáte, jak toto všechno souvisí se správcem hesel? Popravdě jsem si správce hesel vybral jako jednu modelovou aplikaci (chcete-li počítačový program), kterou bych téměř zařadil mezi základní programy, které potřebujete pokud chcete nějakých rozumným způsobem “fungovat” na internetu, s internetem a vůbec s internetovými aplikacemi, které vyžadují například hesla pro autentifikaci, kdo k nim přistupuje.

První věc je fakt, že pokud používáte určité množství internetových služeb, ať už jen pouhý e-mail, a případně nějaké další služby máte ihned jedno, dvě tři hesla, která je zapotřebí si zapamatovat. Další věcí je bezpečnost hesel. Existují generátory hesel jako samostatné aplikace, ale každý lepší správce hesel – například i program Oubliette (psal jsem o něm např. zde) i novější KeePass obsahují generátor náhodných hesel. Správně by heslo mělo být vygenerováno tak, aby případný útočník jej jen tak snadno neprolomil – prostě jej nezjistil. Různé údaje hovoří o tom, že lidé si jako hesla dávají textové řetězce, které se jim snadno pamatují. Takže se jedná o čísla, jména a podobné věci, které jsem jednak snadno odhadnutelná a jednak i poměrně snadno strojově “prolomitelná”. Obecně čím je heslo delší tím lepší, pokud využívá písmena a číslice jen lépe a pokud má i velké i malé znaky výborně. Pokud obsahuje i další znaky jako tečky, čárky a podobně je to téměř dokonalé heslo.

No a s tímto dobře vygenerovaným heslem opět přichází problém, že toto heslo si většinou nemáte šanci zapamatovat. A zde poslouží správce hesel. Kruh se tímto uzavřel zpět k mé původní úvaze nad počítačovou gramotností. Ten kdo tedy nepoužívá správce hesel téměř na 100 % nemá hesla definována bezpečně a tedy dokazuje svou nižší počítačovou gramotnost. Pokud tedy je možno počítačovou gramotnost uvažovat v jistých úrovních. Samozřejmě problematika počítačů a jejich používání je jistě mnohem složitější, ale znalost toho používat bezpečná (špatně prolomitelná či zjistitelná hesla) úzce souvisí s používáním správce hesel. “Nutnost” používat správce hesel přitom přímo úměrně roste s množstvím rozličných účtů, uživatelských jmen a hesel, které máte. Možná si mnozí zvykli je zapisovat do sešitku, nicméně pokud jednou okusí jak je příjemné je mít “uschovány” ve správci hesel nejspíše se již k “sešitkové praktice” nevrátí.

A pokud zmíním automatické vyplňování formulářů Auto-Type, které zvládá program KeePass – info zde –  je myslím téměř rozhodnuto.


Líbí se Vám můj článek? Dejte mi Like, děkuji:

Tags: ,

Leave a Reply